Difference between revisions of "Handleiding voor gevorderden"

From Operame
Jump to navigation Jump to search
Line 1: Line 1:
  +
== Dashboard met grafieken ==
 
Operame heeft WiFi (staat standaard uit) en ondersteuning voor [[MQTT]] (staat ook standaard uit), en daarmee kun je de CO2-meter periodiek de waarden laten versturen naar een server. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen gebruiken om grafieken te maken van alle lokalen, om centraal te monitoren waar de ventilatie nog verbeterd moet worden.
 
   
 
== Met MQTT en je eigen Dashboard maken ==
 
== Met MQTT en je eigen Dashboard maken ==
   
 
[[File:Operame-web.png|thumb|Het eindresultaat]]
 
[[File:Operame-web.png|thumb|Het eindresultaat]]
Operame heeft WiFi (staat standaard uit) en ondersteuning voor [[MQTT]] (staat ook standaard uit), en daarmee kun je de CO2-meter periodiek de waarden laten versturen naar een server. In deze handleiding leggen we je uit hoe [[MQTT]] werkt en hoe je je eigen [[webbased dashboard]] kunt maken om meerde Operame gelijktijdig en live kunt monitoren.
+
Operame heeft WiFi (staat standaard uit) en ondersteuning voor [[MQTT]] (staat ook standaard uit), en daarmee kun je de CO2-meter periodiek de waarden laten versturen naar een server. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen gebruiken om grafieken te maken van alle lokalen, om centraal te monitoren waar de ventilatie nog verbeterd moet worden. In deze handleiding leggen we je uit hoe [[MQTT]] werkt en hoe je je eigen [[webbased dashboard]] kunt maken om meerde Operame gelijktijdig en live kunt monitoren.
   
 
== Overwegingen ==
 
== Overwegingen ==

Revision as of 14:14, 15 January 2021


Met MQTT en je eigen Dashboard maken

Het eindresultaat

Operame heeft WiFi (staat standaard uit) en ondersteuning voor MQTT (staat ook standaard uit), en daarmee kun je de CO2-meter periodiek de waarden laten versturen naar een server. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen gebruiken om grafieken te maken van alle lokalen, om centraal te monitoren waar de ventilatie nog verbeterd moet worden. In deze handleiding leggen we je uit hoe MQTT werkt en hoe je je eigen webbased dashboard kunt maken om meerde Operame gelijktijdig en live kunt monitoren.

Overwegingen

Privacy

Aan de CO2-waarde kun je zien of er iemand aanwezig is. In een ruimte die langdurig leeg is, maar die nog wel (een beetje) ventilatie heeft, zal de CO2 namelijk uiteindelijk weer op het basisniveau van rond de 420 PPM uitkomen. Daalt het CO2-niveau sneller, dan staat er waarschijnlijk een raam open. Dit is allemaal misschien geen probleem om te monitoren voor een klaslokaal, maar het is goed om er even bij stil te staan.

In de MQTT voorbeelden worden publieke brokers gebuikt waarmee de gemeten resultaten defacto openbaar zijn. Meestal geen issue maar toch.

Beveiliging

IoT staat voor Internet of Things. De S in IoT staat voor Security. Operame is een typisch IoT-apparaat en stuurt de CO2-meetwaarden zonder versleuteling naar de MQTT-server. Het ondersteunt ook geen authenticatie op de MQTT broker. Daarom staat deze functionaliteit standaard uitgeschakeld. Wil je deze dingen beveiligen, dan zal dat op netwerkniveau moeten, met bijvoorbeeld een apart WiFi-netwerk, client isolation, en een firewall. Ook hier geldt dat het misschien niet zo'n ramp is als iemand je meetwaarden kan zien of verstoren, maar dat het wel goed is om er even bij stil te staan.