Afrondingsfase

From Operame
(Redirected from Laatste fase)
Jump to navigation Jump to search

Samenvatting: het project Operame komt tot een einde. We hebben inmiddels zo'n 570 CO2-meters voor klaslokalen geleverd, waardoor de luchtkwaliteit voor duizenden kinderen goed kan worden gemonitord in de strijd tegen het coronavirus. Na een heftige start waarbij alles binnen enkele dagen was uitverkocht zien we inmiddels teruglopende verkopen. We hebben er nog 60 over en de webshop blijft gewoon actief tot ze op zijn.


(18 april: bericht geplaatst; 30 april: aantallen bijgewerkt; 15 mei: uitverkocht!)

Wat we hebben bereikt

Toen we begonnen met het ontwerp in november en de webshop openden in december, wisten we nog niet hoeveel vraag er zou zijn. Met alle betaalbare commerciële CO2-meters uitverkocht en een koude periode waarin je niet zomaar continu de ramen open wilt houden op komst, hadden we te veel haast om eerst marktonderzoek te doen. Was er wel vraag naar? Veel scholen hebben natuurlijk al een CO2-meter in elke klas, en veel schoolbesturen denken dat één meter die af en toe van lokaal wisselt ook wel genoeg is (wij vinden van niet). Een project van de Duitse hackerspace UN-Hack-bar maakte duidelijk dat er wel degelijk behoefte was aan CO2-meters voor scholen, dus wij zijn aan de slag gegaan met een soortgelijk project. De eerste batch van 100 stuks was in een paar dagen uitverkocht en de tweede batch van 250 stuks ging ook heel snel.

Inmiddels zijn we 570 CO2-meters verder, die in zo'n 300 doosjes vooral naar ouders, docenten, en scholen zijn gestuurd. Uit reacties weten we dat heel veel van deze meters goed terecht zijn gekomen en ook echt leiden tot meer open ramen, of juist het vertrouwen geven dat de ramen op koudere dagen ook wel eens dicht kunnen. Bovendien zijn de CO2 PPM-waardes die we hadden beredeneerd, inmiddels door wetenschappers bevestigd als de juiste grenswaardes voor ventilatie tijdens deze pandemie. Natuurlijk hebben sommige klanten wat hulp nodig gehad bij het solderen en gaat er wel eens wat stuk, maar we kijken terug op een zeer succesvol project!

Hoe nu verder

CO2-meters blijven belangrijk. We blijven bestellingen afhandelen tot ze zijn uitverokocht en ons mailadres vragen@operame.nl blijft voorlopig ook gewoon bereikbaar, maar vanwege diverse persoonlijke omstandigheden kiezen we ervoor het project af te ronden. Wanneer de huidige voorraad op is, eindigt daarmee ook ons project.

Onze ontwerpen en de software zijn open source en mogen door iedereen worden gebruikt. Wij hebben de CO2-meters voor klaslokalen op non-profit-basis verkocht, maar als iemand op basis van ons ontwerp een commerciële variant wil maken, dan wensen we die daar veel succes mee! Hoe meer CO2-meters, hoe beter!

Daarnaast zijn de normale (dure) CO2-meters weer volop verkrijgbaar. Wij vinden nog steeds dat er in elke klas een CO2-meter hoort te hangen, zowel voor de gezondheid als voor de leerprestaties van de kinderen. Eigenlijk hoort er ook in elke wachtkamer, vergaderzaal, kantoortuin, etcetera een CO2-meter, maar wij hebben ons nu eenmaal specifiek gericht op scholen, want veilige scholen zijn nóg belangrijker.

Bedankt!

We willen iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan zo veel mogelijk klaslokalen voorzien van 'n CO2-meter! Wij hebben van gulle geldschieters bij elkaar 15000 € mogen lenen -bedankt!- en de eerste 10000 € daarvan is inmiddels al terugbetaald. Bedankt aan alle medewerkers van het project voor het maken en beheren van de webshop, het ontwerpen van de hardware/software/logo, het testen en vergelijken van sensoren, het inkopen van onderdelen, het uitpakken van leveringen, het uittellen van onderdelen, het programmeren van microcontrollers, het vouwen van doosjes, het snijden van bubbelfolie, het samenstellen van kits, het plakken van verzendlabels, de talloze ritjes naar het postkantoor, het bijhouden van de administratie, en het beantwoorden van vragen. Bedankt aan iedereen die één of meerdere CO2-meters heeft gesoldeerd voor in klaslokalen! Bedankt voor de donaties! Bedankt voor de bestellingen en bedankt voor het meehelpen aan het beperken van de pandemie!

== De laatste 60 stuks zijn nog te koop! == En ook alvast bedankt aan iedereen die ons van de resterende voorraad af helpt ;-). Plaats hier je bestelling. Koop nog even die laatste units van ons, want bij ons op de plank heeft niemand er wat aan. Het is voorlopig de laatste kans om CO2-meters te kopen voor 24 € per stuk. Het gaat nog steeds om een bouwpakketje dat nog gesoldeerd moet worden, maar ouders, docenten, en scholen kunnen er ook nog steeds voor kiezen om hun Operame CO2-meters via een soldeervrijwilliger te laten versturen.