Nieuws

From Operame
Jump to navigation Jump to search
Het project Operame is beëindigd. Onze CO2-meters voor scholen zijn inmiddels op; je kunt ze niet meer bestellen. Lees de aankondiging voor meer informatie over wat we samen hebben bereikt.

De tijdlijn tot nu toe:

30 mei 2021 - Financieel overzicht

De laatste transacties zijn gedaan, en het financieel overzicht is openbaar gepubliceerd op deze site. Het project is volledig kostendekkend gebleken en er is zelfs een bescheiden winst gemaakt, die ten goede komt aan Stichting Revelation Space.

18 april 2021 - Afronding

Samenvatting: het project Operame komt tot een einde. We hebben inmiddels zo'n 570 CO2-meters voor klaslokalen geleverd, waardoor de luchtkwaliteit voor duizenden kinderen goed kan worden gemonitord in de strijd tegen het coronavirus. Na een heftige start waarbij alles binnen enkele dagen was uitverkocht zien we inmiddels teruglopende verkopen. We hebben er nog 60 over en de webshop blijft gewoon actief tot ze op zijn.


Lees het hele verhaal voor meer details.

17 april 2021 - Goedkoper naar het buitenland

We sturen ook pakketjes naar een beperkt aantal landen (de z.g. EUR1-zone: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Zweden). De kosten vallen bij de kleinere pakketjes gunstiger uit dan verwacht, dus voor kleine doosjes (t/m 10 kits) hebben we de prijs omlaag bijgesteld.

17 april 2021 - Prijsverlaging

Bij het bijwerken van de administratie bleek dat we een inkoopmeevaller hebben gehad. Omdat het project Operame geen winstoogmerk heeft, is daarom de prijs voor de resterende voorraad verlaagd van 28 naar 24 euro per stuk.

4 februari 2021 - De pakketjes zijn onderweg!

De pakketjes voor alle 72 bestellingen zijn afgegeven bij het postkantoor. Fijn dat er binnenkort weer 160 klaslokalen veiliger worden gemaakt!

Inmiddels hebben we voorraad (nog ruim 300 stuks) en we verwachten uit die voorraad 2x per week te kunnen leveren.

3 februari 2021 - Vertraging

Wegens persoonlijke omstandigheden heeft de vrijwilliger die de bestellingen zou versturen dit nog niet kunnen doen. Anderen nemen zijn taken nu even over. Morgen gaan de pakketjes die klaarliggen op de post.

1 februari 2021 - Pre-orders ingepakt; batch 3 ontvangen!

Lastig zo'n avondklok. Wij hackers zijn nachtdieren, maar omdat vrijwilligerswerk niet onder de uitzonderingen valt, kunnen we in onze meest productieve uurtjes niet veel doen.

Toch is de achterstand nu bijna helemaal ingelopen: op 1 pakketje na, zijn alle bestellingen ingepakt. De 76 pakketjes moeten nog worden voorzien van 'n verzendlabel en dan kunnen ze na een paar weken wachten eindelijk op de post. Bedankt voor het geduld!

Ook zijn de onderdelen van batch 3 inmiddels in Nederland aangekomen, dus we hebben een voorraad van ruim 300 CO2-meters, althans de onderdelen.

batch aantal verkocht status
Batch 1 100 stuks 100% (uitverkocht) geleverd
Batch 2 250 stuks 65% eerste pakketjes liggen klaar voor verzending
Batch 3 250 stuks 0% ontvangen

31 januari 2021 - Vertraging

We ontdekken net dat bij deze levering sensoren, er geen pinnetjes aan gesoldeerd zitten. De soldeerhandleiding wordt opnieuw gemaakt en alle pakjes die al klaar lagen om naar het postkantoor te gaan, moeten dus worden open gemaakt om er extra headerpinnen bij te doen.

30 januari 2021 - Voorraad!

We zijn druk bezig met het verwerken van de preorders van batch 2. Van de >140 voorbestelde Operame-kits ligt ongeveer de helft al klaar om te worden voorzien van verzendlabel en op de post te gaan.

Plaats je nu een nieuwe bestelling dan kan ie meteen mee, dus de webshop toont weer: "🗸 Op voorraad"!

27 januari 2021 - Batch 3 is onderweg!

De levering van batch 2 ging stroef, dus vanwege het aankomend Chinees nieuwjaar hadden we de volgende 250 stuks alvast besteld (met wederom enorme dank aan degenen die ons leningen verstrekken om dit mogelijk te maken!). Tot onze grote verbazing en vreugde is het pakketje nu al onderweg naar Nederland!

We zijn gisteren begonnen met het voorbereiden van de leveringen van batch 2: dingen uit verpakking halen, setjes onderdelen maken. We moeten de printplaten nog losbreken, microcontrollers programmeren, doosjes vouwen, verzendlabels printen, etcetera. Heb je een preorder geplaatst? Nog heel even geduld :)

25 januari 2021 - Onderdelen zijn binnen!

batch aantal verkocht status
Batch 1 100 stuks 100% (uitverkocht) geleverd
Batch 2 250 stuks 58% onderdelen aangekomen in Nederland
Batch 3 250 stuks 0% verwacht medio maart

22 januari 2021 - Onderdelen zijn onderweg!

~50%

De lockdown is verlengd en er komt nu ook een avondklok, maar ooit gaan de scholen weer open en wij werken dus gewoon door om zo veel mogelijk klaslokalen veiliger te maken.

De 2e batch, van 250 stuks, is inmiddels onderweg vanuit China naar Nederland. Via onze webshop zijn er al 120 CO2-meters in pre-order, dus zodra ze binnen zijn hebben we nog wel een paar dagen nodig om alles klaar te maken voor verzending.

En intussen is de bestelling van de 3e batch van wederom 250 stuks ook al in gang gezet. Aangezien het allemaal al best lang duurt en Chinees Nieuwjaar er nog aankomt, wilden we daar niet te lang mee wachten.

18 januari 2021 - Update planning

Inmiddels is 42% van de aankomende batch alvast verkocht. Onze inkoper in China heeft bijna alle onderdelen binnen, maar vanwege het aankomend Chinees Nieuwjaar (voor wie het niet kent: dat is een grote happening waarbij vrijwel heel commercieel China een paar weken platligt), gaat alles nogal stroef. We hopen eind deze week de onderdelen in Nederland te hebben en de kits dan nog voor het einde van de maand te kunnen versturen.

10 januari 2021 - Tussenstand preorders

30%

7 januari 2021 - Tussenstand preorders

Ongeveer 20% van de aankomende 250 stuks is al voorbesteld.

6 januari 2021 - Nieuwe bankrekening!

Het is ABN AMRO gelukt om te vinden waardoor het aanmaken van een nieuwe rekening steeds niet lukte en vervolgens dat probleem ook te verhelpen. Voor het overzicht binnen de bankrekeningen van Stichting Revelation Space is het wel zo prettig om alles gescheiden te houden.

De nieuwe bankrekening voor het project Operame is:

  • IBAN: NL18 ABNA 0887 7007 80
  • Tenaamstelling: Revelation Space

Donaties zijn uiteraard van harte welkom rechtstreeks op de nieuwe bankrekening!

2 januari 2021 - Preorders mogelijk!

Alle 100 stuks van de eerste batch zijn nu verkocht. Hartelijk dank aan iedereen die heeft meegeholpen om samen zo'n 100 klaslokalen veiliger te maken!

Uiteraard kunnen bestellingen alvast worden geplaatst voor de volgende ronde. We verwachten over 2 weken 250 stuks binnen te krijgen en die dan heel snel op de post te kunnen doen aan iedereen die een voorbestelling heeft gedaan.

30 december 2020 - Nieuwe batch ingekocht!

De belangstelling is groot en de eerste 30 stuks zijn al verkocht, dus er zijn er nog 70 over. We hebben dankzij gulle geldschieters extra geld kunnen lenen om groter in te kunnen kopen, en hebben alvast de volgende 250 kits ingekocht.

Langs deze route bedankt voor de bestellingen, donaties, leningen, en natuurlijk voor het verspreiden van het idee!

29 december 2020 - ABN AMRO

ABN AMRO heeft geen idee waar het fout gegaan is met de aanvraag voor de nieuwe bankrekening en zegt dat we de procedure maar opnieuw moeten doen. (Ja, alweer.)

In de tussentijd gebruiken we de primaire bankrekening van Stichting Revelation Space. Onhandig, maar het werkt wel.

28 december 2020 - De shop is open!

Tijdens de kerst hebben we gewoon doorgewerkt. De webshop is af, de software is af, we hebben verpakkingsmateriaal. De soldeerhandleiding wordt een video-instructie, maar de eerste take is helaas mislukt. Omdat de onderdelen op een centrale plek liggen, komt de soldeerhandleiding pas in de komende dagen online.

Maar we zijn wel al zo ver dat bestellingen kunnen worden geplaatst en hebben ons project wereldkundig gemaakt met een openbare aankondiging. We hebben nog even geen uitgebreid persbericht of zo, dat komt later nog wel.

22 december 2020 - Bijna klaar om live te gaan!

We hebben ze! Vrijdag verzonden uit China, maandag bezorgd in Nederland.

Ze zien er wel weer wat anders uit dan de samples die we hadden gekregen, dus we hebben ze toch eerst nog even stevig aan de tand gevoeld. Gelukkig presteren de nieuwe sensoren net zo goed. We hebben nu dus in genoeg materialen voor 100 Operame CO2-meters! We hebben nog even gewacht met het bestellen van verpakkingsmaterialen, omdat we eerst zeker wilden zijn dat 't ook zou gaan werken. De doosjes en antistatische noppenfolie zijn inmiddels besteld.

De druk is een klein beetje van de ketel door de lockdown, waardoor scholen nu toch dicht zijn. Maar als de scholen straks weer open gaan, hopen we een goede bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid qua ventilatie.

We weten waar we het allemaal voor doen: het belang van goede ventilatie op scholen blijft als een paal boven water staan. Een paar dagen geleden is er weer nieuw onderzoeksresultaat gepubliceerd dat weer heel aannemelijk maakt dat goede ventilatie letterlijk van levensbelang kan zijn.

Overigens hebben we nog steeds geen nieuwe bankrekening. We hebben ruim een week geleden de aanvraag opnieuw ingediend bij ABN AMRO, de huisbank van onze stichting. Opnieuw is de bevestigingsmail wel aangekomen, maar de brief niet. In de tijd dat we proberen een rekening te openen hebben we printplaten laten fabriceren, 3 pakketjes tussen China en Nederland gestuiterd, en een heleboel tijd gestoken in sensoren testen. Een nieuwe rekening toevoegen voor een bestaande klant is blijkbaar nog steeds heel moeilijk. Noodgedwongen gaan we dus maar via een bestaande rekening werken. Jammer, want dat geeft veel extra werk voor de penningmeester...

16 december 2020 - Nieuwe sensoren!

De hele wereld wil CO2-sensoren tegen corona, dus de bekende goedkope MH-Z19B is gewoon niet meer betaalbaar in bulk te krijgen.

Onze sourcing agent in China kwam met een heel interessante alternatieve sensor, en heeft er een paar naar ons opgestuurd om uit te proberen. We hebben vooralsnog geen idee van het merk en type, al hebben we wel een datasheet in het Chinees met allemaal mooie specificaties. De belangrijkste informatie ontbreekt daarin: hoe communiceer je met het ding? Gelukkig zijn we hackers en hebben we 't ding werkend gekregen!

De afgelopen 2 dagen hebben we de nieuwe sensoren getest en ze slagen met vlag en wimpel. Nu hopen dat deze nog wel leverbaar is. Mogelijk hebben we geluk omdat dit ding echt totaal onvindbaar is op internet. We hebben alleen een vrijwel identieke datasheet van een afwijkende variant gevonden, maar ook die lijkt nergens te koop te zijn.

Technisch verhaaltje: de nieuwe sensor, waarvan we dus echt geen idee hebben wat het typenummer precies is (iets met "AQC", maar verder?), is helemaal pin-compatible met de MH-Z19B, maar daar houdt de compatibiliteit ook meteen mee op. De componenten zitten op andere plekken, het schema is anders, het protocol is anders, en de behuizing is anders. Voor het protocol hielp het dat we een datasheet van een variant van deze sensor konden vinden met een protocolvoorbeeld. Dat voorbeeld werkte niet, maar met een beetje brute-forcen bleek dat alleen de eerste byte (aanname: een device id voor op een gedeelde bus) van het commando anders moest, en dat het antwoord van de sensor ook iets afwijkt. Maar de PPM-waarde zit er duidelijk in. De ABC was duidelijk te herkennen herkennen in een grafiek van metingen, en in het algemeen is de sensor het eens met de MH-Z19B. Soms wijkt ie in stabiele luchtkwaliteit wat af van de MH-Z19B, maar dan steeds hooguit zo'n 80 PPM peak-to-peak en dat past ruim binnen de opgegeven toleranties van de twee dingen. In veranderlijke luchtkwaliteit valt het op dat de mysterieuze nieuwe sensor sneller reageert.

We hebben gevraagd om 100 stuks van deze sensor in te kopen, in de hoop dat ie niet in de tussentijd ook uitverkocht is.

14 december 2020 - ABN AMRO

ABN AMRO heeft geen idee waar het fout gegaan is met de aanvraag voor de nieuwe bankrekening en zegt dat we de procedure maar opnieuw moeten doen.

9 december 2020 - Op zoek naar sensoren

Er is door de pandemie zo veel vraag naar CO2-sensoren dat de MH-Z19B waar we alles omheen ontworpen hebben, praktisch niet meer in bulk te krijgen is. We bekijken andere opties.

30 november 2020 - De sensoren zijn niet goed genoeg

We gaan de sensoren terugsturen; inmiddels is het wel duidelijk dat dit niet de echte MH-Z19B is. Het is ondanks uitgebreid testen niet gelukt om metingen te krijgen die betrouwbaar blijven. Met een zelfgemaakt calibratie-algoritme leek het in eerste instantie veelbelovend, maar de metingen zijn daarna niet stabiel. Het liefste zouden we zo snel mogelijk CO2-meters in de klaslokalen hebben, maar het heeft weinig zin met sensors die de weg kwijt zijn. Dus helaas: vertraging terwijl we wachten op de juiste sensoren.

28 november 2020 - Tegenslag

Een tegenslag: we hebben de verkeerde sensoren geleverd gekregen, misschien namaak. We hebben ze nu ongeveer anderhalf etmaal in gebruik, en de automatische calibratie werkt niet zoals we van de MH-Z19B gewend zijn. Tussen de sensoren onderling zitten grotere afwijkingen dan verwacht (rond de 50 PPM is verwacht, rond de 100 PPM is voor ons doel wel acceptabel, maar de afwijking is veel groter).

De sensoren die we hebben gekregen hebben een iets andere behuizing, een andere kleur printplaatje, en andere opschriften. Ze gedragen zich net wat anders, ook in het protocol zijn er subtiele verschillen. Dat zou allemaal prima zijn, overigens, als de meetwaarden bruikbaar waren. Maar vooralsnog zijn ze dat niet. We geven het nog eventjes, in de hoop dat de automatische calibratie misschien 48 uur duurt in plaats van 24.

26 november 2020 - De onderdelen zijn binnen!

De onderdelen zijn aangekomen en inmiddels zijn we bijna zo ver dat we bestellingen kunnen ontvangen. De laatste hand moet nog worden gelegd aan de software en we moeten definitief uitzoeken wat de verzendkosten gaan zijn, en dan kunnen we echt beginnen!

We weten nu dat je sneller 100 fysieke dingen op maat kunt laten etsen en frezen en ook nog eens samen met 300 andere componenten naar de andere kant van de wereld kunt laten verschepen (allemaal bij elkaar 7 dagen), dan dat ABN AMRO nodig heeft om een nieuwe zakelijke bankrekening toe te voegen aan je bestaande contract.

24 november 2020 - De onderdelen zijn onderweg!

De printplaten zijn geproduceerd en samen met de overige onderdelen voor de eerste batch van 100 kits onderweg vanuit China!

19 november 2020 - De onderdelen zijn besteld!

De opdracht voor inkoop van de onderdelen en PCB's is gegeven. Inmiddels is het duidelijk dat het richtbedrag van 25 € te ambitieus is. o.a. omdat de CO2-sensors de afgelopen tijd duurder zijn geworden. Het wordt 28 €, nog steeds een mooi bedrag.

18 november 2020 - Software!

Proof-of-concept software is af.

17 november 2020 - Hardware!

Het ontwerp voor de hardware is af en we hebben meteen een prijs opgevraagd voor de productie van printplaten en inkoop van onderdelen.

De penningmeester, f0x, heeft voor het project Operame een nieuwe bankrekening aangevraagd bij de bank van de space; het is wel ABN AMRO dus helaas duurt het nog even voordat we donaties kunnen ontvangen.

16 november 2020 - Stichting

Het bestuur van Stichting Revelation Space geeft toestemming om Operame onder de paraplu van de stichting te organiseren. Het scheelt een boel tijd, moeite, en kosten om nu geen nieuwe stichting te hoeven beginnen. De mogelijkheid wordt open gehouden om het project later eventueel over te dragen aan een andere stichting.

14 november 2020 - Financiering gevonden!

Er is iemand die wel een startbudget beschikbaar wil stellen voor een eerste batch van 100! Ook hebben we een hostingsponsor, Procolix. En er zijn meteen wat domeinen geregistreerd. Behalve operame.nl ook spelfouten zoals "openramen.nl". Blijkbaar gaan we dit echt doen :-)

13 november 2020 - CO2-meters voor scholen

Bas en Juerd blijken ongeveer hetzelfde idee te hebben, naar aanleiding van het lezen over de CO2-Ampel van UN-Hack-Bar: dat kan nog simpeler, en is in Nederland ook hard nodig! Maar wij doen zoiets graag meteen op schaal, en geld voor 100 stuks hebben we niet liggen...