Aankondiging

From Operame
Jump to navigation Jump to search

Hackers maken CO2-meters tegen corona

Operame

Ventileren is belangrijk bij de bestrijding van het coronavirus, en menig school heeft de hele dag de ramen open. Als het koud wordt, kan de verleiding groot worden om de ramen dicht te doen, maar is het ventilatiesysteem wel op orde?

Veel scholen hebben CO2-meters om te controleren of de ventilatie op orde is, maar nog niet in elk klaslokaal hangt zo'n kastje aan de muur. Op sommige scholen is er geen budget voor meer dan één meter die van lokaal naar lokaal verhuisd wordt. Andere scholen vissen achter het net, want door de pandemie zijn CO2-meters nu vaak uitverkocht. Helaas krijg je met een CO2-meter altijd een momentopname, terwijl er talloze factoren zijn die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de ventilatie. Daarom moet er eigenlijk in elk klaslokaal een vaste CO2-meter hangen. Voor nieuwe scholen is het zelfs al sinds 2015 verplicht, maar nu met corona moeten we snel wat doen voor bestaande scholen, vonden Bas en Juerd, initiatiefnemers van het project Operame.

Is de ventilatie op orde, dan is het signaal groen. Redt de ventilatie het niet, dan vertelt een rood knipperend signaal dat het tijd wordt voor open ramen. Een normale commerciële CO2-meter kost al snel 150 euro, en veel modellen zijn nog duurder. Dat kan goedkoper, en dus zijn de ontwerpers gaan schrappen: alle overbodige onderdelen zijn weggestreept, totdat het simpelste apparaatje over bleef. Zelfs de behuizing is wegbezuinigd: deze elektronica doet het ook veilig zonder plastic doosje eromheen. Al deze bezuinigingen zijn niet alleen om de kosten laag te houden (met 28 euro is het de goedkoopste CO2-meter die je kunt kopen), maar ook om te zorgen dat een klein groepje enthousiaste vrijwilligers in een korte tijd zo veel mogelijk apparaatjes in elkaar kunnen zetten. Want al wordt deze CO2-meter verkocht als bouwpakket, er zijn gelukkig vrijwilligers om ze in elkaar te solderen voor de scholen.

"We hebben geen marktonderzoek gedaan", zegt Juerd, "want dat kost tijd, en tijd hebben we niet. We beginnen gewoon met 100 stuks en we zien wel waar het schip strandt. We kunnen heel snel nieuwe onderdelen bestellen uit China als blijkt dat er toch veel meer vraag is." En dat is gebleken: in de tijd die de bank nodig heeft om een nieuwe rekening aan te maken, heeft het projectteam al 3 zendingen met CO2-sensoren ontvangen. In elke klas een CO2-meter, zou het lukken?