Disclaimers

From Operame
Revision as of 22:57, 30 December 2020 by Juerd (talk | contribs) (→‎CO2-meting)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Algemeen

Wij zijn enthousiaste vrijwilligers. We doen ons huiswerk, hebben jaren ervaring met wat we doen, en we bedoelen het goed. Mocht er toch door ons iets fout gaan, dan alvast bij voorbaat sorry.

Informatie

De informatie op deze wiki wordt verstrekt in de overtuiging dat het correct is, maar fact-check het zelf!

CO2-meting

We hebben de sensoren uitgebreid getest en zijn tot de conclusie gekomen dat ze geschikt zijn om te bepalen of de ventilatie in orde is en wanneer je extra zou moeten ventileren met open ramen. De gebruikte sensoren zijn echter niet perfect. De fabrikant specificeert een tolerantie van ± 50 PPM ± 5% van de meetwaarde. Snelle temperatuurschommelingen (zoals net na het openen van een raam) brengen de sensor eventjes van de wijs. We kunnen dus niet garanderen dat de meetwaardes altijd kloppen. De sensor is ook onderhevig aan slijtage en zal naar schatting na een paar jaar nog wat verder verlopen.

Het is nog niet bekend vanaf welke CO2-concentratie je je zorgen zou moeten maken over extra kans op besmetting met het coronavirus. De gekozen grenswaarde van 800 PPM is niet gebaseerd op medische overwegingen omtrent aerosolverspreiding van SARS-CoV-2, maar op wat algemeen wordt beschouwd als de bovengrens voor wat je nog goede ventilatie kunt noemen en ook als grens geldt voor "klasse A" binnen het programma Frisse Scholen van de Rijksoverheid. Er is sowieso geen harde grens (hoe beter de ventilatie, hoe lager het risico) maar we moeten nu eenmaal een bepaalde waarde koppelen aan een waarschuwing en hebben dus gegokt dat 800 daarvoor goed zou zijn. Deze grenswaarde is instelbaar dus wie meer of minder risico wil nemen, kan zelf kiezen bij welke waarde de meter rood wordt.

Hardware

De hardware is niet gekeurd en is niet voorzien van CE-markering. We hebben uiteraard wel geprobeerd om te voorkomen dat Operame iets stuk maakt en uiteraard hebben we het ding wel zelf uitgebreid getest. Aangezien het een bouwpakket is, bestaat er een kleine kans dat je het helemaal verkeerd aansluit, op een manier die wij niet hebben voorzien. Volg daarom de handleiding.

De hardware is elektrisch aanraakveilig door de lage elektrische spanning van 5 volt, maar we adviseren nadrukkelijk: niet aan likken. Het schermpje heeft o.a. een dun laagje glas dat naar kan splinteren. Het lijkt ons belangrijk om te zorgen dat kinderen en volwassenen het niet in hun mond stoppen.

De WiFi staat standaard uit. We hebben de WiFi niet heel uitgebreid getest.

Software

De configuratieportal van Operame (die start als je op een knopje drukt) is standaard niet beveiligd. Je kunt het beveiligen met een wachtwoord, maar dit wachtwoord is door iemand met de juiste kennis gemakkelijk uit te lezen met een terminalprogramma.

Zoals met de meeste apparaten geldt: wie fysieke toegang heeft tot de hardware, kan er nieuwe software op zetten, en zo mogelijk meer functionaliteit toevoegen die er oorspronkelijk niet was.

Als je Operame toegang geeft tot een bestaand wifi-netwerk, neem dan alle gangbare beveiligingsmaatregelen omtrent IoT-devices in acht. De S in IoT staat voor Security, oftewel het ding zelf is niet al te veilig en dus is het slim om de netwerktoegang met dingen als een firewall en client isolation te beperken.

Meetwaardes die via wifi worden verstuurd (dit is standaard uitgeschakeld) worden verstuurd zonder versleuteling.